Prin Ordinul M.A. 442/1961 a luat fiinţă la 1 ianuarie 1962 Staţiunea Experimentală Livada prin preluarea întregii baze materiale şi a situaţiei financiare de la G.A S. Livada.
Obiectivul principal al Staţiunii la înfiinţare l-a constituit ridicarea capacităţii de producţie a solurilor acide din regiunea Maramureş.
În mai 1964 a fost transferat de la Sighetul Marmației Laboratorul de zooehnie, tematica sa fiind canalizată în direcţia cercetărilor privind selecţia şi ameliorarea rasei de taurine Brună de Maramureş şi a alimentaţiei bovinelor şi porcinelor.
La 1 februarie 1970, din raţiuni independente de profilul iniţial şi scopul pentru care a fost creată, unitatea se transformă în Staţiunea Experimentală Zootehnică, subordonată I.C.C.T. Corbeanca.
În anul 1972 cercetările ştiinţifice din zootehnie sunt preluate de Staţiunea de Cercetări Zootehnice Sighetul Marmației, reînfiiţată.
Din anul 1974 S.E.Z Livada se subordonează direct ASAS iar prin Decretul Consiliului de Stat nr.333/19.09.1977 unitatea revine la denumirea de Staţiunea de Cercetări Agicole, revenindu-i următoarele obiective principale:
- efectuarea de cercetări agrofitotehnice în vederea elaborării tehnologiilor perfecţionate pentru culturile de câmp din nord-vestul ţării
- verificarea în sectorul de producţie a tehnologiilor recomandate pentru zonă
- producerea seminţelor din categoriile biologice superioare la culturile de câmp şi a animalelor de reproducţie la taurine şi porcine
Prin Legea 290/2002 fosta S.C.A.Livada a fost desfiinţată şi reînfiinţată sub denumirea de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Livada subordonată ASAS fiind parte din reţeaua de cercetare a INCDA Fundulea.
Hotărârea de Guvern nr. 1460/2006 prevede ca Staţiunea de Cercetare Pomicolă Satu Mare să fie preluată de SCDA Livada cu întreg patrimoniul şi problemele ei.
În prezent unitatea funcţionează în conformitate cu Legea 45/2009 şi Legea 72/2011, fiind subordonată administrativ ASAS .
Solurile pe care ne desfășurăm activitatea fac parte din clasa solurilor argiloiluviale, slab productive.Principalele caracteristici : pH-ul este în domeniul slab acid și acid ; conținutul în humus este scăzut (format preponderent pe baza acizilor fulvici) ; prezența ionilor de aluminiu ,datorită actualizării acidității potențiale,impune cu stringență amendarea periodic.
Azi tematica de cercetare cuprinde:
- ameliorarea inului pentru fibră şi menţinerea colecţiei naţionale (1597 genotipuri de in pentru fibră şi ulei provenite din 46 de ţări);
- ameliorarea trifoiului roşu şi studiul câmpului de colecţie (320 genotipuri provenite din peste 20 de ţăti);
- testarea ecologică complexă la genotipurile de cereale păioase de toamnă şi primăvară (grău, orz, triticale, porumb) precum şi la floarea soarelui;
- amendarea şi fertilizarea solurilor acide în sistemul experienţelor de lungă durată (înfiinţate în 1962);
- monitorizarea emanaţiilor de bioxid de carbon pe diferite niveluri de fertilizare, elemente de tehnologie la unele culturi în vederea stabilirii gradului de poluare a tehnologiilor de cultură aplicate;
- combaterea buruienilor din culturile de câmp;
- combaterea bolilor şi dănătorilor culturilor de câmp;
- agrotehnica plantelor furajere;
- producerea de sămânţă din verigile superioare la 9 specii ,cu 1-2 soiuri;
- cercetări proprii – amplasarea de experiențe tehnologice