Devenită deja o tradiție Ziua câmpului, a 28-a ediție, s-a desfășurat la S.C.D.A. Livada în data de 12.06.2024. La această manifestare au răspuns invitației colegii noștri cercetători de la S.C.D.A. TURDA, un număr mare de fermieri din zonă, colegii de la C.I.S. Satu Mare, O.S.P.A. Satu Mare, Agrotex Carei alături de reprezentanți ai companiilor Sumi Agro, Corteva și Azomureș.
După cuvântul de salut al directorului S.C.D.A. Livada, s-au prezentat câteva aspecte legate de evoluția condițiilor climatice și a impactului acestora asupra evoluției fenofazelor la principalele culturi din zonă.
În continuare au fost parcurse aproape toate experiențele amplasate de colectivul de cercetători de la Livada, experiențe care au rolul de a răspunde provocărilor pe care le pune în prezent agricultura din zona solurilor acide specifice zonei de nord vest a țării:
– testarea în vederea introducerii în cultură a unor specii noi pe solurile acide,tematică cuprinsă în cadrul proiectului ADER 1.2.1
– aspecte privind ameliorarea trifoiului roșu
– testare soiuri și linii de grâu de toamnă, grâu de primăvară, triticale și orz
– reacția unor genotipuri de triticale la atacul de rugină galbenă care s-a manifestat cu intensitate mare în ultimii doi ani ducând la o diminuare accentuată a producțiilor
– combaterea ambroziei (Ambrosia artemisiifolia) în culturile de : mazăre, floarea soarelui, porumb și la speciile recent introduse pentru testare în zonă : năut, linte, hrișcă, bob, lupin, sorg etc.
– experiențe tehnologice prin care se urmărește combaterea buruienilor mono și dicotiledonate în culturile de porumb și floarea soarelui, în colaborare cu compania Sumi Agro
– testarea toleranței hibrizilor de floarea soarelui la erbicidele Challenge 600 SC și Viballa
– impactul utilizării îngrășămintelor verzi asupra gradului de îmburuienare
Tematica diversă și de extremă actualitate discutată în cadrul acestei întâlniri a stârnit interesul participanților și ne-a confirmat faptul că cercetările abordate de noi pot oferi răspunsuri pertinente agricultorilor din zonă și nu numai.
La reușita acestui eveniment a contribuit întregul colectiv de cercetători, tehnicieni și muncitori de la S.C.D.A. Livada care s-au implicat cu profesionalism în amplasarea, întreținerea și evaluarea tuturor câmpurilor experimentale amplasate. De asemenea mulțumim pentru sprijin, Primăriei orașului Livada și companiilor Sumi Agro, Corteva și Azomureș.
Cu speranța că asemenea întâlniri sunt utile atât pentru cercetători cât și pentru fermieri, mulțumim tuturor pentru participare și vă dorim un an cu recolte bogate care să răsplătească munca, efortul financiar dar mai ales dragostea și pasiunea pentru agricultură .
Director adjunct științific,
dr.ing. Cecilia BĂNĂȚEANU
S.C.D.A. Livada
+7