Protecția plantelor
Cercetările în domeniul protecției plantelor au avut menirea de itegrare dinamică a măsurilor de combatere a bolilor și dăunătorilor în cadrul tehnologiilor specific pentru agricultura din nord-vestul țării,care să permit valorificarea la maximum a condițiilor natural de climă și sol,optimizarea intervențiilor antropice în vederea obținerii de producții mari.
.stabilirea structurii complexului pathogen și a entomofaunei dăunătoare la principalele culturi din zonă(cereale păioase, porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia, in, rapiţă şi plante furajere;)
.stabilirea structurii patogenilor rădăcinii și bazei tulpinii cerealelor păioase,nivelul de manifestare ,etiologia și patogenitatea în diferite condiții agrofitotehnice și de sol.
-stabilirea PED(pragul economic de dăunare) pentru patogenii Fusarium graminearum,Erysiphe graminis,Pseudocercosporella herpotrichoides,Gaumannomyces graminis.
-verificarea în practică a PED de 25 de pustule pe frunza steag și atac de 25-30% pe întreaga plantă,la făinare.
-determinarea momentului optim pentru situații cu un singur tratament.
-cercetarea posibilităților de complexare a fungicidelor,insecticidelor și erbicidelor în condiții de câmp.Testarea unor noi produse în combaterea bolilor transmisibile prin sămânță( mălura grâului și a tăciunele zburătăr)
-studiul posibilităților de aplicare a unor fungicide fără formulare specială în tratamentele cu volum redus și ultraredus.
-studiul apariției și evoluției bolilor în funcție de soi și asolament.
.stabilirea nivelului de manifestare a ruginilor cerealelor(rugina galbenă-Puccinia striiformis,West.,rugina brună-Puccinia recondite,rob.et Desm.,rugina neagră-Puccinia graminis,Pers.)în noile condiții climatice.
-studiul sub aspect biologic,ecologic și de patogenitate a noului patogen descoperit în România în condițiile de la Livada,Satu Mare(1992)”Periconia circinata„ care produce îmbolnăvirea rădăcinii și bazei tulpinii grâului.
.testarea la cultura inului pentru fibră a o serie de fungicide aplicate la sămânță și în vegetație,pentru combaterea complexului patogen și al dăunătorilor.
-Cercetări și observații asupra apariției și evoluției septoriozei inului de fibră-Boala Pasmo(Mycosphaerella linorum,Wr.,Gar.),descoperită pentru prima dată în condițiile de la Livada,Satu Mare,în 1982,fiind pentru țara noastră un parazit de carantină.
La cultura plantelor furajere,cercetările au cuprins aspecte ale apariției,transmiterii și evoluției virozelor, a antracnozei și fuzariozei la lupinul alb dulce,combaterea patogenilor și a dăunătorilor seminifagi la trifoiul roșu.
La cultura porumbului cercetările sunt orientate spre combaterea dăunătorilor de sol-viermele sârmă comun(Agriotes lineatus L.,)viermele sârmă lat(Selatosomus latis F.,)viermele sârmă cărămiziu(Athous niger L.,)viermele sârmă roșcat(Melanotus punctolineatus Pell),falșii viermi sârmă,viermele vestic al rădăcinilor de porumb(Diabrotica v.v.) prin tratamente la sămânță și în vegetație.
Activitatea de protecție a plantelor cuprinde monitorizarea anuală a stării fitosanitare în cadrul culturilr comparative și loturi demonstrative de porumb,floarea soarelui,cereale păioase,rapiță.
Rezultatele experimentale obținute în experiențele de la Livada,Satu Mare,au dovedit existența unui sinergism pronunțat fungicid față de patogenii grâului,între Metoben 70 PU(metiltiofanat 70%) și Fademorf 20 EC(trimorfamid 20%).Aceste rezultate constituie o parte a depozitului BREVETULUI DE INVENȚIE RO 104317 din 21.02.1994,privind compoziția fungicidă sinergică,destinată utilizării în protecția culturilor agricole de unele boli criptogamice.
(Diabrotica, virgifera, virgifer, livada 2018)
(fig)
(Experiente mazare cu capcane adezive, Livada 2018)